passionately driven

Mercedes-Benz EQE SUV EV dilancarkan di Malaysia – EQE500 4Matic AMG Line, range 552 km, RM486,000.

EQE SUV oleh Mercedes-Benz Malaysia merupakan tambahan terkini kepada rangkaian kenderaan elektrik EQ, yang memperluaskan jumlah model kepada tujuh dengan sembilan varian yang berbeza. Hanya sebulan selepas kemunculan tempatan EQS SUV, sekarang adalah giliran adiknya yang lebih kecil, EQE SUV, untuk dilancarkan secara rasmi.

Sama seperti EQS, hanya satu varian EQE SUV yang tersedia untuk pasaran Malaysia, iaitu EQE 500 4Matic versi teratas. Model lima tempat duduk ini diimport sepenuhnya dengan harga RM485,888 (termasuk cukai jualan 10%, tanpa insurans). EQE SUV adalah model keempat yang dibina atas platform Electric Vehicle Architecture (EVA) selepas sedan EQE dan EQS serta SUV EQS. Seperti adiknya sedan, EQE SUV memaparkan reka bentuk muka keluarga EQ, dan model Malaysia dilengkapi dengan lampu hadapan Digital Light.

Kenderaan tempatan ini juga mempunyai reka bentuk luaran AMG Line, dengan bumper hadapan yang khas AMG yang dicat dalam warna kenderaan dengan bahagian bawah dalam warna hitam. Pakej ini juga memperkenalkan hiasan A-Wing dalam krom berkilat serta flics dan fins pada saluran udara hadapan dalam warna hitam.

Selain itu, skirt sisi juga dilakukan dalam warna hitam, manakala jalur hias pada pintu disajikan dalam krom berkilat. Di bahagian belakang, terdapat apron belakang yang khas AMG yang dicat dalam warna kenderaan dengan bahagian bawah dalam warna hitam, serta sisipan di bahagian belakang dalam krom berkilat. Lengkap dengan rim aloi ringan 21 inci bertetulang banyak AMG dan papan lari berkilat dalam warna aluminium dengan stud getah.

Dalam bentuk EQS 500, SUV ini mempunyai sistem dua motor yang menawarkan 408 PS (402 hp atau 300 kW) dan 858 Nm torsi. Motor dikuasakan oleh bateri lithium-ion 10 modul 90.6 kWh, 400-volt yang memberikan sehingga 552 km perjalanan (WLTP). Angka prestasi untuk kenderaan berat 2,560 kg ini termasuk masa pecutan 0-100 km/j dalam 4.9 saat dan kelajuan tertinggi 210 km/j.

Sama seperti SUV EQS, Mercedes-Benz Malaysia telah menetapkan EQE SUV dengan pengecas onboard AC 22 kW (sebagai standard, biasanya 11 kW), menjadikannya model EQ kedua dari syarikat yang dilengkapi sedemikian di sini. Dengan pengecas 22 kW, pengisian bateri dari 0-100% pengisian mengambil masa empat jam 45 minit.

Dengan pengecas pantas arus terus (sambungan CCS2) pada kadar sehingga 170 kW, bateri boleh diisi dari keadaan 10% hingga 80% dalam hanya 32 minit, pengeluar kereta menyatakan bahawa 250 km boleh dipulihkan dengan hanya 15 minit pengisian pada kadar maksimum.

Sama seperti SUV EQS, EQE SUV versi Malaysia dilengkapi dengan suspensi udara Airmatic dengan penyerap getaran ADS+ yang boleh disesuaikan secara berterusan. Juga terdapat penyelarian roda belakang dengan sudut penyelarian 10 darjah untuk meningkatkan manuevrabiliti.

Dalaman EQE SUV hampir sama dengan sedan EQE. Berbeza dengan EQS, tidak ada setup Hyperscreen infotainment, dengan spesifikasi tempatan menyediakan paparan pemandu dan paparan sentuhan infotainment OLED pusat, paparan kepala, pra-pemasangan untuk perkhidmatan navigasi dan maklumat trafik langsung, serta MBUX realiti tambahan untuk navigasi.

Spesifikasi trim dan bahan untuk EQS 500 termasuk interior AMG Line yang menampilkan tempat duduk sukan SUV dengan bolsternya yang lebih ketara dalam kulit hitam / kelabu ruang dan elemen hiasan kayu magnolia terbuka dengan aksen corak aluminium, yang serupa dengan SUV EQS. Mengenai konsol tengah, ia dilengkapi dengan corak struktur halus hitam, manakala penutup kepala dilapis dengan fabrik hitam.

Barangan standard untuk kenderaan tempatan termasuk sistem bunyi Burmester 3D surround dengan Dolby Atmos, sunroof panorama, karpet lantai AMG, tempat duduk hadapan berkeadaan, pencahayaan ambiyan aktif, satu pakej Energising, satu pakej Air Balance, satu pakej Kenyamanan Akustik serta roda kemudi sukan serba guna yang dilapisi kulit nappa.

Mengenai sistem keselamatan dan bantuan pemanduan, EQS SUV dilengkapi dengan Driving Assistance Package Plus, yang termasuk item-item seperti Active Distance Assist Distronic, Active Lane Keeping Assist, Active Steering Assist, Evasive maneuver support, Pre-Safe Impulse Side serta sensor belakang untuk penolong keluar lorong. Kereta juga mendapat Pakej Letak Kereta dengan kamera 360 darjah yang dipasang sebagai standard.

Model: EQE 500 4MATIC
Rated Output: 300 kW [408 hp]
Rated Torque: 858 Nm
Acceleration 0-100 km/h: 4.9 sec
Top Speed: 210 km/h
HV Battery – Usable Energy Content: 90.56 kWh
Electric Range (WLTP): 564 – 552 km
Electric Consumption (WLTP): 22.5 – 18.8 kWh/100km
AC Charging Time 0%-100% SOC (22kW): 4 hrs 45 min
DC Charging Time 0%-80% SOC (200kW): 32 min
Kerb Weight/Payload: 2,560 kg/535 kg
Recommended Retail Price with 10% Sales Tax:* MYR 485,888.00

Gallery

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD