passionately driven

Perodua Bakal Melancarkan EV Menjelang Akhir Tahun 2025

Pada awal minggu ini, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz, mendedahkan bahawa pengeluaran secara besar-besaran bagi kenderaan elektrik (EV) Perodua dijadualkan bermula pada akhir 2025. Sejajar dengan pelantikan Perodua sebagai pemimpin dalam pengeluaran EV yang mampu milik di bawah Pelan Induk Industri Baharu 2030 (NIMP 2030), pemimpin pasaran Malaysia telah membangunkan prototaip bertenaga elektrik dengan kerjasama sebuah syarikat automotif antarabangsa. Ini kemungkinan merujuk kepada Daihatsu, rakan teknikal dan pemegang saham yang dimiliki oleh Toyota.

Dengan pengenalan ‘EV rakyat’ yang mampu milik, timbul persoalan mengenai kesinambungan insentif bebas cukai untuk EV yang diimport sepenuhnya (CBU). Terdapat kemungkinan bahawa tempoh bebas cukai yang sedang dinikmati kini akan ditutup, dan had harga minimum semasa RM100,000 untuk EV yang diimport mungkin akan dinaikkan.

Kredit Imej : Instagram Theottle

Dalam Bajet 2023, diumumkan bahawa pengecualian cukai import dan cukai excise untuk CBU EV akan dilanjutkan sehingga 31 Disember 2025. Ia asalnya dijadualkan berakhir pada 31 Disember 2023 sebelum dilanjutkan hingga akhir 2024 dalam penyediaan Bajet 2023 yang pertama. Tiada sebutan lanjutan lebih lanjut dalam Bajet 2024 yang terkini, jadi ia berakhir pada akhir 2025 mengikut keadaan semasa.

Walaupun pengecualian cukai untuk CBU EV memberi manfaat kepada pembeli, ia terutamanya memberi faedah kepada mereka yang berada di bahagian atas pasaran, kerana tiada EV yang diimport dengan harga bawah RM100,000 boleh dijual di Malaysia sehingga tamat tempoh pengecualian. Syarat ini dinyatakan khusus untuk EV yang diimport mengikut panduan MITI mengenai keperluan permit Francais yang diluluskan (AP) untuk tahun 2023.

Kredit Imej : New Straits Times

“Kita tidak boleh melakukan ini selamanya, jadi hanya sehingga 2025. Kemudian, kita perlu membuka peluang,” kata Zafrul kepada Paultan pada Julai 2023, menambah bahawa syarat RM100,000 dikenakan untuk memberi masa kepada pembuat tempatan bersiap sedia untuk elektrifikasi.

“Saya berharap menjelang 2025, syarikat tempatan kita sudah bersedia, kerana teknologi Tesla dan pengeluar kereta China sudah menunjukkan bahawa mereka sudah bersedia,” tambahnya.

Sumber : Paultan

Gallery

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD