passionately driven

Mazda6 Telah Ditamatkan Produksi di Jepun April Ini

Mazda telah mengumumkan bahawa ia akan menghentikan pengeluaran Mazda6 di Jepun, dengan pengeluaran domestik untuk kedua-dua versi sedan dan wagon dijadualkan berakhir pada pertengahan April tahun ini. Untuk masa ini, pembuat kereta tersebut menyatakan bahawa pelanggan yang masih ingin memiliki Mazda6 masih boleh membuat tempahan, tetapi ini akan dihentikan apabila peruntukan pengeluaran untuk model tersebut pada tahun 2024 telah mencapai had.

Mazda6 kini berada dalam generasi ketiganya, yang pertama kali diperkenalkan pada tahun 2012. Dikenali sebagai Atenza di Jepun, jualan kumulatif model ini di seluruh tiga generasi di Jepun telah mencapai 226,437 unit hingga penghujung Disember 2023.

Ini diumumkan oleh Kazuyoshi Todo, pegawai eksekutif Mazda yang bertanggungjawab terhadap jualan domestik, yang menambah bahawa peranan Mazda6 akan digantikan oleh siri SUV CX jenama itu. Mazda6 telah ditarik dari pasaran Amerika Syarikat pada tahun 2021 dan juga dari pasaran United Kingdom pada tahun 2023.

Pada tahun lalu, Mazda menolak kemungkinan penghasilan generasi seterusnya Mazda6 dengan enjin longitudinal hadapan dan rear-wheel-drive layout, sesuatu yang digunakan dalam kenderaan Produk Besar baharu seperti CX-60 dan CX-90. Walaupun banyak spekulasi dari media Jepun, belum ada kenyataan rasmi mengenai perancangan penghasilan Mazda6 generasi keempat.

Bagi Malaysia, Mazda6 telah dikemaskini pada Oktober 2023, yang menyaksikan pengenalan varian 20th Anniversary Edition baru dan perubahan kelengkapan lain. Mazda6 diimport sepenuhnya (CBU) dari Jepun, tetapi dengan pengeluaran domestik di Jepun akan berakhir, adakah model ini juga akan dihentikan di sini pada masa hadapan?

 

Sumber : Paultan

Gallery

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD