passionately driven

Teaser BMW i5 Touring EV 2024 Sebelum Pelancaran Rasmi

BMW telah memberi teaser mengenai i5 Touring yang akan datang, iaitu varian wagon elektrik daripada Siri 5 sepenuhnya elektrik yang kini sudah mula dijual. Sementara pengeluar kereta Jerman itu sebelum ini telah memberikan gambaran mengenai versi internal combustion engine (ICE) tradisional bagi Siri 5 Touring terkini, i5 Touring akan menjadi kenderaan elektrik (EV) pertama syarikat dalam bentuk wagon.

Seperti sedan i5, model Touring dijangka akan mendapat enjin yang sama. Ini termasuk eDrive40 dengan motor elektrik dipasang di bahagian belakang yang dinilai pada 340 Ps (335 hp atau 250 kW) dan 430 Nm, yang dikuasakan oleh bateri lithium-ion dengan kapasiti tenaga kasar sebanyak 84.3 kWh (81.2 kWh bersih).

Harus ada juga varian M Performance yang identikal dengan M60 xDrive iaitu didatangkan dengan dua motor elektrik untuk pemanduan empat roda dan output sistem keseluruhan sebanyak 601 Ps (593 hp atau 442 kW) dan 820 Nm. Ini menggunakan bateri yang sama seperti eDrive40, walaupun dengan jarak yang sedikit kurang.

Memandangkan Touring akan lebih berat daripada model-model sedan, dijangkakan prestasi dan jarak akan mengalami penurunan sedikit. Ruang bagasi sedan i5 (490 liter) juga lebih kecil daripada 5 Series biasa (520 liter), dan kami menjangkakan perkara yang sama untuk i5 Touring dan 5 Series Touring juga. BMW masih tidak mendedahkan banyak maklumat tentang model i5 Touring yang bakal dilancarkan ini.

 

Sumber : Paultan

Gallery

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD