passionately driven

Ujian Pengeluaran di Thailand Telah Mula, Pembinaan Kilang Pemasangan BYD di Indonesia akan Bermula Bulan Hadapan

Menurut laporan Car News China, pengeluar kenderaan elektrik (EV) BYD telah memulakan ujian pengeluaran di kilang pengeluarannya di Thailand, dengan rancangan untuk memulakan pengeluaran sepenuhnya pada bulan depan.

Pada September 2022, BYD dilaporkan telah membeli tanah seluas 96 hektar di Rayong, Thailand, untuk menubuhkan sebuah kilang kenderaan elektrik (EV). Syarikat itu bercadang untuk mengeluarkan 150,000 EV setiap tahun bermula dari bulan April tahun ini.

Selain itu, BYD bercadang untuk memulakan pembinaan sebuah kilang pemasangannya di Indonesia pada bulan hadapan, menurut sumber dalam Car News China.

Kerja pembinaan di kilang BYD di Thailand telah bermula pada 10 Mac, dengan ujian pengeluaran sedang berlangsung. Salah satu kenderaan yang dirancang untuk dihasilkan di kilang ini ialah model Atto 3, yang direka sebagai model pandu di sebelah kanan.

Di Indonesia, BYD kini memasarkan model Atto 3, Dolphin dan Seal. Ketiga-tiga model ini akan dipasang di kilang Indonesia oleh syarikat ini.

Sementara itu, Menteri Pelaburan Indonesia, Bahlil Lahadalia, telah menyatakan bahawa pembinaan kilang BYD di Indonesia dijadualkan untuk bermula pada bulan hadapan. Pelaburan BYD dalam projek pembinaan kilang Indonesia berjumlah kira-kira AS$1.3 bilion (RM6.2 bilion).

Seperti di kilang Thailand, kilang BYD di Indonesia dijangka mempunyai kapasiti pengeluaran sehingga 150,000 unit kereta. Pengeluaran dari kedua-dua Thailand dan Indonesia akan membolehkan BYD untuk memperluaskan lagi kehadirannya lebih jauh ke pasaran Asia Pasifik, menurut laporan tersebut.

 

Sumber : Car News China

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD