passionately driven

Nombor Plat ‘GOLD 1’ Berjaya Dimiliki Oleh YDP Agong Sultan Ibrahim – RM1.5 Juta Nilai Bidaan

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim mencipta sejarah baharu dengan menjadi pembida tertinggi dalam bidaan untuk nombor pendaftaran kenderaan di negara ini. Nombor kenderaan ‘GOLD 1’ sedang menjadi buah mulut selepas Sultan Ibrahim memenangi bidaan untuk nombor pendaftaran itu dengan nilai yang menggerunkan iaitu RM1.5 juta, seperti yang dinyatakan dalam posting di laman Instagram beliau @Officialsultanibrahim. Selain itu, nilai hasil bidaan akan disumbangkan kepada Kerajaan Persekutuan.

Sebelum ini, (20 Februari) Sultan Ibrahim juga menerima kunjungan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke di Istana Negara. Semasa pertemuan itu, Anthony Loke turut menyampaikan simbolik nombor plat kenderaan yang berkaitan kepada Sultan Ibrahim.

Baru-baru ini, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) melaporkan bahawa bidaan untuk nombor pendaftaran istimewa (NPI) siri ‘GOLD’ telah dibuka sempena sambutan jubli emas Hari Wilayah Persekutuan ke-50. Bidaan tersebut dibuka melalui Sistem Bidaan Nombor Pendaftaran Kenderaan Dalam Talian (JPJeBid) bermula 1 Februari dan berakhir pada jam 10 malam 5 Februari.

NPI yang dimaksudkan adalah nombor plat yang mempunyai awalan siri GOLD, sebagai penghormatan kepada sambutan jubli emas Hari Wilayah Persekutuan ke-50.

Harga bidaan melalui JPJeBid bergantung kepada kadar minimum yang ditetapkan, bermula dari RM20,000 untuk nombor bernilai utama, RM3,000 untuk nombor menarik, RM800 untuk nombor popular, dan RM300 untuk nombor biasa.

Dengan kedatangan nombor ‘GOLD 1‘ ini, pastinya Sultan Ibrahim akan terus menjadi tumpuan dalam kalangan peminat kereta serta peminat kesenian nombor pendaftaran. Sekali lagi, ini membuktikan kebijaksanaan dan kecintaan baginda kepada negara dan rakyatnya.

Dalam keseluruhan, kehadiran ‘GOLD 1’ menjadi bukti bahawa keindahan dan kemewahan tidak semestinya hanya terletak pada barang yang material. Kadang-kadang, nilai sesuatu perkara boleh dilihat melalui makna dan simbol yang melekat padanya. Dan nombor kenderaan ‘GOLD 1’ dengan jelas membuktikan hal itu kepada kita semua.

 

Sumber : Berita Harian

Gallery

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD