passionately driven

Honda 0 Series Memperkenalkan Konsep EV – Saloon dan Space Hub

Honda baru-baru ini mengumumkan Siri Honda 0 (dibaca sebagai ‘sifar’), rangkaian kenderaan elektrik sepenuhnya yang bakal dilancarkan secara global bermula 2026. Siri ini memulakan penampilannya dengan dua konsep menarik, iaitu Saloon dan Space Hub, yang diperkenalkan di CES 2024 di Las Vegas, Amerika Syarikat.

Menurut Shinji Aoyama, PVP Global Honda, Siri Honda 0 mewakili hala tuju dan pendekatan baru syarikat terhadap reka bentuk dan kejuruteraan kenderaan elektrik. Siri ini mencetuskan perubahan dengan menggunakan platform EV nipis yang mengekalkan lantai rendah, serta produk mobiliti yang ditentukan oleh perisian. Honda juga menjanjikan kemajuan dalam reka bentuk, pemanduan automatik, teknologi bersambung, prestasi, dan kecekapan bateri.

Saloon concept dianggap sebagai kapal utama dalam siri ini, mengekalkan konsep pembungkusan yang menawarkan bentuk luar yang rendah dan luas dengan ruang dalaman yang luas. Konsep ini menawarkan antara Human-Machine Interface (HMI) yang mudah dan intuitif, bersama dengan pemanduan yang menyeronokkan dalam era EV.

Space Hub concept pula dikenali dengan fokusnya kepada keluasan kabin dan keselesaan penumpang. Ia menggunakan pendekatan ‘Thin, Light dan Wise’ untuk memberikan fleksibiliti ruang dan menjadi pusat yang menghubungkan penumpang dengan dunia luar.

Semua model Siri Honda 0 pada masa depan akan dilengkapi dengan Advance Driving Assistance System (ADAS) yang menawarkan autonomous operation sekurang-kurangnya Tahap 3. Honda juga sedang membangunkan sistem pengoperasian asal untuk Siri Honda 0, yang akan memahami keutamaan dan tingkah laku pengguna semasa memandu.

Dari segi powertrain, Siri Honda 0 akan menggunakan e-Axles (terdiri daripada motor, inverter dan gearbox) untuk maksimumkan kecekapan tenaga dan pembungkusan. Pengecasan pantas dari 15-80% boleh dicapai dalam masa 10 hingga 15 minit, dan degradasi bateri dikekalkan kurang daripada 10% selepas 10 tahun penggunaan.

Honda juga melancarkan tanda baru ‘H’ sebagai simbol komitmen terhadap inovasi mobiliti. Tanda ini akan diterapkan pada model EV Honda pada masa depan, termasuk Siri Honda 0.

Sumber : Paultan

Gallery

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD