passionately driven

Beberapa Perniagaan Menaikkan Harga, Punca Kenaikan Harga Diesel

Walaupun Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) merancang untuk memantau harga barang dan perkhidmatan selepas kenaikan harga diesel runcit kepada RM3.35 seliter di semenanjung, beberapa perniagaan berkaitan pengangkutan sudah menaikkan harga mereka.

KPDN mungkin tidak dapat campur tangan dalam kenaikan harga ini, kerana perniagaan seperti penarik kenderaan dan pengeluaran konkrit tidak dilindungi oleh subsidi diesel bersasar di bawah program bantuan diesel Budi MySubsidi.

Dua pengeluar konkrit, DPG Readymix di Kelantan dan LCS Marketing di Pahang, telah mengesahkan bahawa mereka menaikkan harga kerana program rasionalisasi bahan api. DPG Readymix menyatakan bahawa mereka dimaklumkan mereka tidak layak di bawah sistem kawalan diesel bersubsidi (SKDS 2.0) dan menyatakan bahawa syarikat lain di kawasan itu juga telah menaikkan harga. LCS Marketing menyatakan bahawa harga konkrit mereka meningkat sebanyak RM12 per meter padu dalam jarak 30 km, dengan caj tambahan untuk jarak yang lebih jauh.

Perkhidmatan penarik kenderaan juga terjejas. Hong Guan Towing Service mengumumkan bahawa kerana tiada subsidi diesel untuk trak penarik, mereka akan menaikkan caj penarikan selaras dengan kenaikan harga diesel. Nampaknya lebih banyak perniagaan akan mengikutinya, menyebabkan kenaikan harga selanjutnya dalam masa terdekat.

 

Sumber : FMT | Paultan

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD