passionately driven

BYD Seal U SUV Telah Dilancarkan di Eropah: Harga Bermula RM215,000

Pengeluar kenderaan dari Cina, BYD, telah memperkenalkan SUV elektrik baru bernama Seal U di Eropah. SUV ini datang dalam dua varian dan akan dilancarkan ke pasaran Eropah bulan ini. BYD telah memperbanyakkan lagi tawaran model Seal U di Eropah bersama-sama dengan model sedan Seal-nya.

Berbanding dengan SUV BYD Tang, Seal U agak kecil sedikit, dengan panjang 4,785 mm, lebar 1,890 mm, dan tinggi 1,668 mm dengan jarak antara roda 2,765 mm. Ia menyediakan ruang bagasi yang mencukupi dan susunan tempat duduk yang selesa.

nazznco-article-cover-byd-seal-u-17

Kedua-dua varian yang tersedia adalah Comfort dan Design. Varian Comfort menawarkan bateri 71.8 kWh dengan jangkamasa sehingga 420 km, manakala varian Design datang dengan bateri 87 kWh yang memberikan jangkamasa sehingga 500 km. Kedua-dua bateri adalah jenis BYD Blade lithium iron phosphate (LFP) dan menggerakkan motor dengan kuasa sebanyak 217 PS atau 330 Nm yang memandu roda hadapan.

Pilihan pengecasan termasuk pengecasan AC dan DC, dengan varian Design mempunyai keupayaan pengecasan yang lebih pantas. Seal U juga dilengkapi dengan fungsi vehicle-to-load (V2L), membolehkan baterinya digunakan untuk menghidupkan peranti elektrik rumah.

SUV ini mempunyai tayar aloi sebesar 19 inci dan sistem suspensi yang canggih untuk perjalanan yang selesa. Ia dibina dengan keluli kekuatan tinggi dan mengandungi struktur panel sarang lebah untuk melindungi bateri.

nazznco-article-cover-byd-seal-u-1

Di dalamnya, Seal U dilengkapi dengan Sistem Kokpit Pintar BYD, menawarkan skrin berputar dan pelbagai ciri penyambungan seperti integrasi telefon pintar dan kemas kini atas talian. Pengguna boleh mengawal beberapa fungsi kenderaan dari jauh melalui aplikasi mudah alih BYD.

nazznco-article-cover-byd-seal-u-14

Ciri keselamatan termasuk Advance Driving Assistance System (ADAS) yang canggih seperti forward collision warning, adaptive cruise control, rear collision warning, rear cross traffic alert, lane change assist, intelligent speed limit control, blind spot detection dan banyak lagi.

Menurut laman web rasmi BYD Eropah, Seal U didatangkan dalam 6 warna luaran dan 2 pilihan warna dalaman. Dijangkakan syarikat itu akan menawarkan harga bagi Seal U ini bermula dari 42,000 euros (RM215,573).

 

Sumber : Paultan

Gallery

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD