passionately driven

Perincian Cukai Jalan Baru bagi EV Akan Diumumkan Bulan Ini – Anthony Loke

Kementerian Pengangkutan berada dalam proses akhir meninjau struktur cukai jalan baru untuk kenderaan elektrik (EV), dengan pengumuman dijangka sebelum akhir April 2024. Menteri Pengangkutan, Anthony Loke menyatakan bahawa matlamatnya adalah untuk menjadikan cukai jalan untuk EV lebih murah daripada kenderaan enjin pembakaran dalam (ICE), dengan harapan untuk menggalakkan lebih banyak penggunaan EV.

Cabaran utama terletak pada perbandingan kapasiti enjin kenderaan ICE dengan EV. Pada masa kini, EV menikmati pengecualian cukai, tetapi terdapat kebimbangan bahawa cukai jalan untuk EV pada masa hadapan mungkin melebihi kenderaan ICE. Kerajaan berkomitmen untuk mengurangkan cukai jalan bagi EV untuk memastikan ia kekal menarik kepada pembeli. Pengumuman mengenai struktur cukai jalan yang telah diteliti untuk EV dijangka akan diumumkan sebelum akhir April.

Pengecualian cukai jalan semasa untuk EV (dan kenderaan sel bahan api hidrogen) diperkenalkan pada tahun 2022 dan sah sehingga 31 Disember 2025. Di bawah sistem sedia ada, cukai jalan EV dikira berdasarkan kilowatt, bermaksud EV yang lebih kuat akan dikenakan cukai yang lebih tinggi, berbeza dengan kenderaan ICE di mana cukai bergantung pada kapasiti enjin.

Struktur cukai jalan baru untuk EV akan dilaksanakan selepas tempoh pengecualian berakhir pada tahun 2025, menurut Loke. Beliau menyatakan pada bulan November bahawa struktur tersebut akan diumumkan sebelum akhir tahun, tetapi hanya akan berkuat kuasa selepas tahun 2025 kecuali ada sambungan oleh kementerian kewangan.

 

Sumber : Bernama

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD