passionately driven

Penduduk Desa Bantu Pemandu Elak Kesesakan Lalu Lintas Semasa Hari Raya

Tindakan tanpa mengharapkan balasan dari sekelompok penduduk kampung untuk membantu pemandu mengatasi kesesakan lalu lintas Hari Raya dengan mencipta jalan pintas melalui kawasan kediaman mereka telah menyentuh hati pengguna media sosial.

Zairul Annuar berkongsi pengalaman beliau di Facebook selepas sekelompok penduduk Cina di Perak berusaha untuk memudahkan laluan kenderaan melalui kawasan kediaman mereka bagi pelancong yang pulang ke Kuala Lumpur.

“Seperti kebiasaan, kami mengambil lebuh raya dari Simpang Pulai menuju ke selatan. Namun, disebabkan kesesakan yang teruk, kami terpaksa masuk semula melalui simpang Gopeng untuk mengambil jalan dalam.

“Ketika hampir ke kawasan Ladang Bikam, aplikasi navigasi kami memberi amaran tentang kesesakan yang teruk di hadapan dan bertanya jika kami mahu mengambil laluan alternatif. Tanpa berfikir panjang, saya bersetuju, melihat garisan merah panjang di aplikasi tersebut.

“Syukurlah, laluan baru itu kini menunjukkan warna biru, menandakan aliran lalu lintas yang lancar. Namun, kami dibawa melalui jalan kampung, akhirnya sampai ke kawasan kediaman kecil.”

Zairul mengatakan, selepas melalui kawasan kediaman tersebut, beliau mendapati dirinya berada di jalan tanah yang tidak rata, memasuki ladang kelapa sawit yang gelap.

“Kami meneruskan perjalanan kami perlahan-lahan. Beberapa kereta dari arah bertentangan kelihatan, berhenti di sisi kami, memberitahu kami bahawa jalan ke hadapan tidak dapat dilalui.

“Mereka mengarahkan kami untuk berpusing balik. Semua kereta di belakang kami juga diarahkan untuk melakukan perkara yang sama.”

Walau bagaimanapun, selepas berpusing balik, Zairul mengatakan keretanya dihentikan oleh sekelompok lelaki Cina di kawasan kediaman tersebut.

“Bos, kamu menuju ke KL, kan? Jangan patah balik. Jalan di hadapan kamu terhalang, kan? Jangan risau. Kami akan membawa jentolak untuk membaiki jalan itu. Tunggu sebentar,” katanya.

“Ternyata ia merupakan kawasan kediaman Cina. Mereka telah bersetuju untuk membantu memudahkan laluan kenderaan melalui kawasan kediaman mereka. Pada masa yang sama, kami melihat sebuah jentolak dengan cepat melintas dari arah bertentangan.”

“Jalan itu sedikit naik, kereta biasa sukar dilalui, hanya 4WD yang boleh, jadi kami meratakan jalan itu, agar semua dapat melaluinya. Tetapi tidak ada internet di jalan ini.”

Zairul berasa terharu dengan tindakan penduduk tersebut kerana mereka menunjukkan keperihatinan dan kesediaan untuk membantu meringankan perjalanan bagi penduduk bandar yang pulang dari kampung ke Kuala Lumpur.

“Mereka keluar dari rumah mereka dan bekerja bersama. Orang-orang Perak luar biasa. Kuat. Inilah semangat sebenar Malaysia.”

 

Sumber: New Straits Times

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD