passionately driven

Isu Brek Chery Omoda 5, Puspakom Keluarkan Kenyataan Media

Berikutan dengan isu brek Chery Omoda 5 oleh Chery baru-baru ini, pihak Puspakom telah pun mengeluarkan kenyataan bagi menangani isu tersebut iaitu:


Ini telah menarik perhatian Puspakom bahawa terdapat kebimbangan mengenai peranan Puspakom dalam menangani isu kenderaan, terutamanya dalam satu kes di mana seorang pelanggan tidak berpuas hati dengan prestasi brek sebuah kenderaan yang baru dibeli. Selepas itu, kenderaan tersebut telah dibawa ke Puspakom untuk menjalankan pemeriksaan prestasi brek, selepas pemeriksaan lain dilakukan oleh pemilik jenama tersebut.

Adalah tidak betul untuk mengesyorkan bahawa jenama kereta di Malaysia menggunakan Puspakom untuk menyembunyikan isu kenderaan dan peranan utama kami adalah untuk menjalankan pemeriksaan bagi memastikan kenderaan yang tiba di pusat kami mematuhi standard keselamatan jalan yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa Malaysia.

Dalam kes Omoda 5, sistem brek kenderaan tersebut telah menunjukkan prestasinya mematuhi standard global iaitu memastikan bahawa kenderaan dapat berhenti dengan selamat dalam jarak yang ditakrifkan.

Adalah penting untuk diingatkan bahawa Puspakom tidak mendiagnosis kecacatan mekanikal. Sebaliknya, pemeriksaan kami memberikan bacaan dan hasil yang berfungsi sebagai petunjuk terhadap sebarang kecacatan yang berpotensi, yang kemudiannya memerlukan diagnosis lanjutan oleh pengilang atau mekanik yang berkelayakan.

Pengilang mempunyai peranan penting dalam memastikan kualiti dan keselamatan kenderaan mereka. Ia adalah tanggungjawab mereka untuk memenuhi janji-janji yang dibuat kepada pelanggan, termasuk menyediakan kenderaan yang memenuhi jangkaan prestasi.

Pemeriksaan kenderaan pada dasarnya adalah untuk membantu pemilik kenderaan memastikan kenderaan mereka selamat dan mematuhi standard yang diperlukan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Puspakom mengekalkan dasar pintu terbuka bagi mana-mana pengilang untuk menguji kebolehan kenderaan mereka di jalan raya. Adalah penting untuk menekankan bahawa pemeriksaan kami bertujuan untuk menyediakan maklumat yang telus dan jelas kepada pengguna. Komitmen ini membantu memastikan bahawa pengguna Malaysia mendapat maklumat yang mencukupi dan kepentingan mereka dilindungi.


Hasil dari kenyataan media ini, pihak Puspakom telah menegaskan peranan mereka sebagai perkhidmatan yang menawarkan pemeriksaan kenderaan yang telus bagi menangani isu ini dengan segera dan ingin mengembalikan kepercayaan dan keyakinan orang ramai kepada mereka.

Gallery

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD