passionately driven

Mazda EZ-6 Diperkenalkan Semasa Beijing Autoshow 2024 – Hadir dalam Versi EV, PHEV

Perkenalkan Mazda EZ-6, sebuah sedan baharu yang muncul daripada kerjasama Mazda dengan Changan, yang direka untuk menggantikan Mazda 6 khasnya di China, tanpa sebarang pengesahan untuk pasaran lain pada masa ini.

EZ-6, walaupun dibina atas asas yang sama dengan Deepal SL03 EV milik Changan, menampilkan ciri-ciri reka bentuk yang berbeza. Ciri-ciri menarik termasuk gril yang diterangi dengan lampu siang LED yang ramping, yang mengingatkan pada rekaan Mazda terkini. Selain itu, terdapat lempengan tegak di bumper, penyedut udara berbentuk trapezoid, dan lampu belakang bulat dengan bar cahaya yang melintasi sepenuhnya, memberikan penampilan yang unik.

Dari segi saiz, EZ-6 berukuran sehingga 4,921 mm panjang, 1,890 mm lebar, dan 1,485 mm tinggi, dengan wheelbase 2900 mm, menjadikannya sedikit lebih besar daripada sedan Mazda 6 semasa.

Di dalam, EZ-6 menampilkan reka bentuk dashboard minimalis dengan kebanyakan kawalan yang terintegrasi ke dalam skrin infotainment sebesar 14.6 inci. Dalaman ini ringkas, menampilkan konsol tengah yang mudah, stereng, dan kluster instrumen digital 10.2 inci, mungkin dipinjam dari SL03.

Walaupun spesifikasi penuh belum dikeluarkan, EZ-6 akan menawarkan dua pilihan enjin, mengikut langkah SL03. Salah satunya adalah pemasangan elektrik sepenuhnya, yang menampilkan motor elektrik dipasang di bahagian belakang dengan pilihan kuasa dari 218 PS hingga 258 PS, dan dua pilihan bateri yang memberikan julat dari 530 km hingga 610 km.

Selain itu, varian plug-in hibrid termasuk enjin petrol empat-silinder 1.5 liter, dipadankan dengan motor elektrik, dan dua saiz bateri yang menawarkan julat hanya elektrik dari 135 km hingga 200 km dan julat hibrid yang melebihi 1,000 km.

Anggaran rasmi menunjukkan model EV tulen mempunyai julat sekitar 600 km, manakala model PHEV dijangka melebihi 1,000 km. Pilihan pembesar julat untuk model EV juga sedang dipertimbangkan.

Gallery

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD