passionately driven

Nahas Bas Persiaran Terbalik di Genting Highlands, MOT Siasat Bas Pelancongan

Kementerian Pengangkutan akan melancarkan tindakan tegas terhadap bas-bas pelancongan bermula esok, susulan kemalangan maut di Genting Highlands yang mengorbankan dua pelancong dari China.

Menterinya, Anthony Loke, berkata pegawai-pegawai kementerian akan berbincang dengan pihak berkuasa pelancongan tentang meningkatkan prosedur operasi standard (SOP) untuk syarikat perjalanan dan bas pelancongan.

“Kami akan melancarkan tindakan tegas terhadap semua bas, bermula dengan bas pelancongan esok,” katanya pada sidang akhbar di Kementerian Pengangkutan di sini hari ini.

Loke menegaskan bahawa walaupun SOP sudah ada, masalahnya adalah dengan pematuhan.

“Pengendali yang terlibat dalam kemalangan di Genting Highlands tidak mengikut SOP, termasuk had umur kenderaan,” katanya.

Beliau menyebut bahawa syarikat tersebut melanggar syarat lesen dengan membenarkan pemandu tidak berlesen mengendalikan basnya dan permit bas tersebut juga telah tamat tempoh pada 16 Februari.

Loke berkata syarikat tersebut akan didakwa di bawah Seksyen 42(2) Akta Pengangkutan Awam Darat 2010 kerana gagal mematuhi syarat lesen.

“Pertuduhan ini boleh membawa kepada hukuman penjara sehingga dua tahun, denda maksimum RM500,000, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. Kejadian ini menyebabkan kehilangan dua nyawa dan merosakkan reputasi negara kita.”

 

Sumber : New Straits Times

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD