passionately driven

Saga 1985 Dipamerkan di Proton COE sempena Ulang Tahun Ke-39 Proton Saga

Proton telah berkongsi di LinkedIn bahawa sebuah Saga 1985 telah ditambah ke kawasan pameran di Proton Centre of Excellence (COE) di Subang Jaya. Tahun ini menandakan ulang tahun ke-39 sejak kereta produksi pertama Proton, dan Saga khusus ini didermakan oleh keluarga mendiang Ariffin Hew.

Ariffin, seorang peminat kereta, adalah salah seorang yang pertama membeli Saga ketika ia dilancarkan pada bulan Julai 1985. Dia mengekalkan kereta tersebut dalam keadaan asal, termasuk cat biru dan dalaman yang terpelihara dengan baik.

Menyedari nilai sejarahnya, keluarga Ariffin mendermakan kereta tersebut kepada Proton. Kereta itu diserahkan oleh isteri Ariffin, Rosni Rahmat, bersama menantunya, Imran Abdullah.

“Kami amat berbesar hati dengan sumbangan ikhlas Ariffin Hew. Proton Saga 1985 adalah bahagian penting dalam sejarah kami, dan pamerannya di ibu pejabat kami akan memberikan peluang unik kepada pengunjung untuk berhubung dengan warisan kami. Pameran ini meraikan bukan sahaja kereta tersebut, tetapi juga semangat inovasi dan kemajuan yang telah dilalui Proton,” kata Roslan Abdullah, timbalan CEO Proton.

Jika anda berminat, kereta itu akan dipamerkan di Proton COE selama sebulan sebagai sebahagian daripada pameran khas yang juga meneroka asal usul Saga dan pencapaiannya selama tiga dekad yang lalu.

 

Sumber : LinkedIn Proton | Paultan

Gallery

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD