passionately driven

Skandal Keselamatan Daihatsu 2023 – Perodua Tidak Terkesan

Daihatsu telah mengumumkan bahawa tiga kelulusan jenis kenderaan (VTA) bagi beberapa model kenderaan telah dibatalkan oleh Kementerian Tanah, Infrastruktur, Pengangkutan dan Pelancongan Jepun (MLIT) selepas skandal ujian keselamatan. VTA diperlukan untuk pengeluaran besar kenderaan, dan model-model yang terjejas adalah Daihatsu Gran Max (yang dijual di Malaysia), Toyota TownAce, dan Mazda Bongo.

Ini berlaku selepas MLIT Jepun melakukan pemeriksaan di tempat dan menganggap penipuan dalam permohonan VTA sangat berisiko tinggi untuk model-model ini. MLIT juga mengesahkan ketidakaturan prosedur selepas pemeriksaannya.

Selain daripada pembatalan VTA, Daihatsu diperintahkan untuk segera mengemukakan laporan jika pemanggilan diperlukan bagi dua model lain, iaitu Daihatsu Cast dan Toyota Pixis Joy, jika mereka tidak mematuhi piawaian. Tiada model Perodua yang berasaskan model Daihatsu, seperti Ativa (berdasarkan Rocky), disebut dalam pengumuman ini.

Kementerian telah mengeluarkan perintah yang memerlukan Daihatsu untuk menyusun kembali struktur asas dalam pengurusan, persekitaran tempat kerja, dan budaya yang membawa kepada perbuatan salah dalam ujian keselamatan kemalangan yang dilakukan untuk kelulusan bagi beberapa model. Kilang pengeluaran Daihatsu di Jepun telah menangguhkan operasi sehingga sekurang-kurangnya hujung Januari 2024.

Dalam kenyataan rasmi, Daihatsu berkata, “Kami telah mengkhianati kepercayaan semua pemegang stakeholder kami termasuk pelanggan, dan kami ingin memohon maaf di atas kesalahan besar yang telah kami buat.”

“Kami mengambil serius perintah yang kami terima pada masa ini, dan selain daripada melakukan kajian menyeluruh terhadap prosedur pensijilan kami, kami akan melakukan reformasi dari perspektif pengurusan, persekitaran tempat kerja dan budaya, dan monodukuri dan kotodukuri yang sesuai dengan pematuhan undang-undang yang ketat sebagai premis asas,” tambahnya.

Sementara itu, syarikat induk Daihatsu, Toyota, menulis dalam satu kenyataan berasingan untuk memohon maaf secara ikhlas kepada semua pemegang stakeholder, termasuk pelanggan, pembekal, dan peniaga, atas kesulitan dan kebimbangan yang disebabkan oleh ketidakaturan prosedur yang dilakukan oleh Daihatsu.

“Toyota akan memberi sokongan penuh kepada Daihatsu. Ini tidak hanya dalam menilai operasi pensijilan tetapi juga dalam membuat perubahan asas dalam budaya korporat dan pengurusan sehingga Daihatsu sekali lagi boleh dipercayai dan dipilih sebagai syarikat pilihan,” menurut kenyataan Toyota.

“Ke hadapan, kami akan bekerja dengan Daihatsu untuk menangani kebimbangan pelanggan, pembekal, dan peniaga kami dengan cara yang sopan dan hormat. Selain itu, kami akan melaporkan langkah-langkah untuk pemulihan dan transformasi untuk mengelakkan kejadian yang sama berulang dan memperbetulkan pengurusan dalam masa kira-kira sebulan,” menurut kenyataan akhir dari Toyota.

Sumber : Paultan

Gallery

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD