passionately driven

Kerajaan Tangguhkan Cukai Barang Bernilai Tinggi – Tarikh Baru Akan Diumumkan

Cukai Barang Bernilai Tinggi (HVGT), yang sepatutnya dilaksanakan mulai 1 Mei 2024, telah ditangguhkan. Dilaporkan bahawa ini disebabkan oleh penangguhan oleh kementerian kewangan dalam mengemukakan rang undang-undang kepada parlimen.

Menurut The Edge, kelewatan dalam rang undang-undang disebabkan oleh perbezaan pendapat mengenai definisi “barang bernilai tinggi” dan julat harga barang yang akan dikenakan cukai, walaupun dialog dan perundingan telah diadakan dengan pemain industri runcit dan cukai profesional.

Penangguhan cukai baru ini, yang akan dikenakan ke atas barangan mewah atau bernilai besar pada kadar antara 5% dan 10% seperti yang diumumkan semasa pembentangan Bajet 2024, disahkan oleh timbalan menteri kewangan Lim Hui Ying, yang memberitahu The Star bahawa kerajaan akan terus berunding dengan industri untuk memastikan prinsip cukai dan undang-undang dapat diformulasikan dan dirangka dengan teliti.

Katanya lagi, kementerian itu berada dalam peringkat akhir menyiapkan beberapa perkara berkaitan dengan struktur cukai, terutamanya jenis barangan yang dikategorikan sebagai “bernilai tinggi” serta penentuan ambang batas dan kadar cukai.

“Cukai HVGT hanya akan dikenakan ke atas beberapa barangan yang dikategorikan sebagai bernilai tinggi. Pada asasnya, golongan berpendapatan rendah tidak akan terjejas oleh pelaksanaannya kerana mereka tidak mungkin membeli barangan bernilai tinggi,” katanya dalam jawapan bertulis kepada penerbit berita tersebut.

“Kerajaan akan mengumumkan tarikh pelaksanaan baru HVGT tersebut kemudian,” katanya. Beliau menambah bahawa HVGT tidak akan dikenakan di kawasan-kawasan yang ditetapkan termasuk Labuan, Langkawi, Pangkor dan Tioman, serta kawasan-kawasan istimewa seperti zon bebas dan gudang berlesen. Langkawi tentunya menjadi tempat perlindungan bagi kereta super, tidak selalu dalam cara yang baik.

Pada mulanya, dijelaskan bahawa barang kemas melebihi RM10,000, jam tangan melebihi RM20,000, dan kereta berharga melebihi RM200,000 akan dikenakan cukai HVGT. Walau bagaimanapun, tidak diterangkan bagaimana ini akan dilaksanakan, dan bagaimana penentuan ambang batas akan didefinisikan.

 

Sumber : The Edge | The Star

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD