passionately driven

WTCA dan GAC Motor Tandatangan MOU – Operasi CKD di Malaysia

Baru-baru ini Memorandum Persefahaman (MOU) untuk dua projek completely knocked-down (CKD) baharu di Malaysia telah ditandatangani oleh anak syarikat Warisan TC Holdings Bhd, WTC Automotif (M) Sdn Bhd (WTCA) dan GAC Motor International.

Bagi versi pemanduan kanan GAC EMKOO bagi pasaran Malaysia dan pemanduan kiri GAC GS3 EMZOOM, yang bakal dieksport ke Vietnam, MOU ini akan memudahkan kajian ke dalam pengeluaran CKD.

Sebagai rakan kongsi kepada GAC Motor, WTCA akan mengukuhkan peranan penting di Malaysia untuk strategi pertumbuhan serantau GAC melalui peluang pengeluaran dan pembuatan CKD setempat.

Untuk pasaran ASEAN, WTCA bersedia untuk memanfaatkan pengalaman automotif, keupayaan, dan ekosistem perindustrian Malaysia dengan GAC Motor International.

Ketua Pegawai Eksekutif Warisan TC Holdings Bhd, Tan Keng Meng berkata perkongsian dan kerjasama teknikal dengan GAC Motor International menggariskan visi bersama bakal meningkatkan keupayaan CKD di Malaysia.

“Ia menjadi bukti kukuh kepada perkongsian kami dan komitmen kolektif kami untuk menyediakan penyelesaian mobiliti, menyepadukan amalan pembuatan mampan.

“Ia akan mewujudkan peluang ekonomi, dan akhirnya memberikan kebebasan kepada pelanggan di seluruh ASEAN untuk melangkah lebih jauh,” katanya.

WTCA juga mempunyai hak untuk memasang model kenderaan sah GAC secara tempatan menggunakan kit dan komponen CKD yang dihasilkan mengikut standard kualiti GAC melalui perjanjian penting ini.

Kerjasama dengan WTCA ini menandakan projek CKD pertama GAC di pasaran luar negara, melambangkan langkah penting ke arah mengembangkan kehadiran globalnya.

Perkongsian teknikal antara GAC dan WTCA membuahkan hasil dengan berjaya memulakan CKD Start of Production (SOP) untuk SUV kompak GAC GS3 EMZOOM di kilang WTCA di Segambut.

Tan berkata, “Pasukan kami di WTCA amat berbangga dengan kerjasama yang lancar dengan rakan kongsi GAC kami yang dihormati dalam melaksanakan SOP yang dipercepatkan untuk GAC GS3 EMZOOM.

“Pencapaian ini menjadi bukti kepada keupayaan integrasi teknikal kami yang teguh dan kepakaran kolektif yang luas dalam menyampaikan kecemerlangan pembuatan” ujarnya.

Pengeluaran CKD GAC GS3 EMZOOM kini telah beralih ke peringkat Pengeluaran Penuh.

Presiden Kumpulan GAC, Feng Xingya, yang menghadiri acara itu, menyatakan keyakinannya yang kuat tentang perkongsian antara GAC dan Kumpulan Tan Chong.

“GAC berpegang teguh dalam komitmennya untuk bekerjasama rapat dengan Kumpulan Tan Chong, merebut peluang yang muncul, dan mencipta situasi menang-menang strategik untuk kedua-dua entiti.

“Usaha kolektif ini akan meremajakan pembangunan ekonomi dan sosial serantau, menyuntik tenaga baharu ke dalam pakatan mesra antara China dan Malaysia,” tambahnya.

 

Sumber : Careta

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD