passionately driven

Subsidi Bersasar: Kerajaan Pertimbang Model Pindahan Tunai Bulanan

Menurut Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli, pertimbangan subsidi bersasar sedang dibincangkan di peringkat kerajaan dan akan diputuskan iaitu bantuan menjurus kepada model pindahan tunai bulanan. Inisiatif ini merupakan sesuatu yang baru dan tidak pernah ditawarkan kepada rakyat sebelum ini.

“Cadangan yang diangkat kepada kerajaan sekarang, sedang dibincangkan dan akan diputuskan ialah bantuan itu adalah dalam bentuk pindahan tunai secara bulanan. Sebelum ini kalau ada bantuan kita bagi tiga atau empat bulan sekali, melalui e-wallet dan sebagainya.

“Melalui Sistem Pangkalan Data Utama (PADU), kita mahu ada reformasi bantuan sosial rakyat untuk tempoh jangka masa yang panjang,” katanya ketika Sesi Townhall Bersama Menteri Ekonomi Berkenaan PADU di Pusat Konvensyen Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) pada Sabtu.

Berikutan perlu mematuhi jadual piawaian yang telah ditetapkan, kerajaan juga tidak boleh menunda tarikh pendaftaran PADU, jelas Rafizi. Selain itu, kerajaan juga terpaksa menanggung sekurang-kurangnya RM2 bilion sebulan sekiranya pelaksanaan subsidi bersasar tersebut ditangguhkan.

“Kos itu sangat tinggi dan itu pun jangkaan secara konservatif, sedangkan lebih baik sekiranya RM2 bilion itu disalurkan kepada keluarga-keluarga yang memerlukan.

“Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga telah mengumumkan dalam Belanjawan 2024 yang lepas bahawa tahun ini kita akan melakukan penstrukturan semula subsidi pukal dan ke arah subsidi bersasar. Kalau kita lanjutkan, itu bermakna kita akan terus menolak garis masa pelaksanaan itu ke belakang,” ujarnya.

Di samping itu, Rafizi turut menegaskan bahawa fokus kerajaan bukan sahaja menjaga harga barang semata-mata, malah untuk menangani kos sara hidup menerusi usaha meningkatkan pendapatan bulanan isi keluarga.

“Untuk penjawat awam, kita tengah cuba muktamadkan kenaikan gaji, bagi swasta kita perkenalkan Dasar Gaji Progresif supaya naikkan gaji. Untuk keluarga yang patut dapat bantuan pula, walaupun gaji naik tetapi masih tidak mencukupi, apa kerajaan perlu buat.

“Sebab itu melalui model pindahan tunai bulanan, ia lebih kurang seperti tambahan gaji bulanan iaitu RM300 atau RM400 sebulan, bergantung kepada keadaan,” menurutnya.

 

Sumber : Sinar Harian

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Pilih Jenama Kereta

    © 2023 Copyright. All Rights Reserved. NAZZNCO (M) SDN BHD